Miez de lapte și …miere

delaco_fan_branza_proof1Îmi amintesc cu nostalgie de perioada copilăriei mele la bunici; privind în urmă, cu melancolie, realizez ce asocieri amuzante şi „dulci” făceam: bunica punea la scurs, apoi la răscopt bulgărași mici de brânză  înveliţi în ceară, Miezuri de Lapte, care-n bătaia razelor solare semănau cu niște nestemate, conferind valoare emoţională, un fel de aură şi efecte ştiinţifico-fantastice în mintea mea, efect de poveste, cu vrute şi nevrute, păţanii şi întâmplări culese parcă din bătrâni.

Când spun Miez de Lapte, mintea, inima şi sufletul meu se-ntorc în timp şi adună frumuseţe, momente unice, mult zâmbet, poveşti minunate, pline de tâlc, din copilăria mea. E chintesenţa a ceea ce avea să fiu mai târziu, a ceea ce sunt acum , graţie acelor parcursuri pure, pline de înţelepciune…miez de lapte şi miere…

Şi astăzi, bulgăraşii de brânză din galantare( din piaţă, supermarketuri) au propria lor istorie sau ţesem noi poveşti…tradiţii, obiceiuri, sentimente, trăiri care fac diferenţa, identificând  şi conferind produsului respectiv propria valoare, unică şi de netăgăduit.

 

„Mâncăm ca să trăim!”  –  acest dicton simplu, dar cu rezonanţă, are propriul efect asupra mea şi  a familiei mele… Când mergem la cumpărături, creăm legende, strecurând „cauza” curativă, pentru a crea „efectul” dorit…înţelepciunea se formează în timp, legând istorii, nuanţând diferenţe, asemănări, creând, exercitând exemplul şi puterea necondiţionării…

poza-miez-pt-tema

Fiecare zi are însemnătatea ei la cumpărături. De exemplu, miercurea, săptămână de săptămână,  se aleg şi se cumpără brânzeturile, cap de listă fiind- cum aţi intuit deja – miezul de lapte şi miere, „bulgăraşii de zăpadă”, cum ne place să numim brânza tip bulgăraşi, cu un design aparte,  care, vrând nevrând, te-ndeamnă la poveşti, zâmbete şi aocieri…Alegerile sunt amuzante, pline de imaginaţie şi tâlc. Tudor, băieţelul meu, îndrăgostit de legende şi SF-uri, pregăteşte, în funcţie de starea de spirit, un răvaş pentru fiecare miez de lapte şi miere(respectăm, purtăm pe mai departe tradiţia familiei), lipindu-l pe capac. Denumim asta arta conversaţiei la masă şi-n bucătărie! Dăm valoare bucatelor, trecând de la nevoia fiziologică, de a mânca, până la nevoia şi dorinţa de-a crea valoare în gastronomie, nutriţie şi nu numai… pornim  de la simplu la complex,  de la achiziţia bulgăraşilor de brânză până la păstrarea tradiţiei – învelirea acestora în ceară… E, de fapt, simplu şi fără fast, un alt mod de-a face educaţie, de-a comunica, de-a forma nucleul, de-a face istorie, de-a înţelege legendele, de-a percepe şi recepţiona viaţa, de-a crea  şi aduce plus valoare cotidianului şi comunităţii. E  educaţia în paşi simpli, dar împreună!…Şi totul de la o bucăţică de brânză, care, din păcate, pentru cei mai mulţi însemnând doar un alt produs fără semnificaţie, punctând saturaţia … noi în schimb, împlinind-o şi pe cea spirituală, printr-un parcurs  atât de simplu, dar cald, senin şi înţelept!…

Dragilor, totul în jurul nostru capătă sens, poate fi altfel, dacă privim cu ochii inimii, sufletului, nu doar cu ochii minţii şi împreună, fără resentimente, acţionând necondiţionat, în spirit pozitiv!

Educaţia se face zilnic, în cotidianul acesta alert, cu puţină atenţie şi mai multă încredere în noi şi-n cei din jurul nostru!

Sunt convinsă că veţi vedea altfel bulgăraşii de brânză, Miezul de Lapte  în galantare,  că eşti sau nu fan brânză, îi veţi savura altfel, cu zâmbetul pe buze şi-o snoavă, istorie la purtător.

Daţi valoare simplului, conferindu-i autenticitate, mister şi frumuseţe, iar papilele voastre gustative vor crea, ţese  adevărate legende,  de şi pentru viaţă!

 

Acesta e „Miezul meu de Lapte”,  încondeiat pentru ediţia SuperBlog 2013, octombrie!

8 Comments - Add Comment

Reply